Domov » Užitečné a zajímavé » Lifehacks a užitečné tipy » Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Všichni rybáři a milovníci říčních ryb vědí, jak těžké je vyčistit okoun. Když se o to pokusíte, šupiny se divoce rozletí a přilepí se na stěny, nábytek, polo. V tomto ohledu je efektivnější příprava okouna okouna bez kůže. Tato metoda vám umožňuje nakrájet rybu na vaření rychleji, zcela odstranit všechny pichlavé kosti a nezbarvit nic kolem ní.

Proces čištění okouna

Pro pohodlné a rychlé čištění musíte použít ostrý nůž.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Jeho tvar a velikost jsou zcela nedůležité, protože řezat bude hlavně jeho špička, hlavní je, že je pohodlný. Prvním pohybem je provést mělký řez mezi hlavou a hřbetní ploutví, dokud se hřeben neprořízne s charakteristickým cvaknutím.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Dále je třeba vzít bidlo do dlaně ze strany žaludku a položit jeho hlavu směrem k sobě. Poté ponořením špičky nože musíte udělat 2 řezy do jeho kůže od řezu na krku po konec hřbetní ploutve. Vyrábějí se na obou stranách linie hřbetní ploutve. Každý řez se provádí jedním pohybem.Pro pohodlí by měl být nůž držen za čepel tak, aby pouze jeho špička vyčnívala o 5-10 mm, což vám zabrání hlubokého řezání.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Poté ze strany příčného řezu na krku musíte nožem vypáčit špičku kůže se šupinami a odtrhnout ji směrem k žaludku. To odhaluje obě strany. Od krku k ocasu se strhne kůže a zůstane jen břicho.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Dále, když držíte staženou kostru, musíte stáhnout oříznutou hlavu dolů. Tímto pohybem budete moci utrhnout hlavu a natrženou kůži a šupiny z mršiny. V důsledku toho zůstanou v řece filety s ploutvemi. Vnitřek se odlepí spolu s kůží.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Poté musíte znovu vzít okouna do dlaně s krkem k sobě a sevřít hřbetní ploutev ze strany ocasu mezi špičkou nože a palcem. Poté se pohybem k sobě vylamuje z mršiny spolu s kostmi. Anální ploutev je také utržená.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Hotový korpus opláchneme a dáme stranou. Poté musíte zkontrolovat kůži, která byla odtržena od hlavy, protože na ní může zůstat kaviár. Žábry můžete také vytáhnout z hlavy přímo prsty. Budou s sebou tahat i droby. Zbylá kůže a hlava se opláchnou a lze je použít na tuk při přípravě rybí polévky.
Okouna čistíme rychle, snadno a bez rozmetání šupin

Po vyčištění na nich zůstane trochu tuku, takže vaši rybí polévku udělají sytější. Po uvaření lze samozřejmě slupky vyhodit a jíst pouze vývar a mrtvoly. Pokud plánujete smažit okouna, nemusíte se obtěžovat hlavami. Po rozebrání 2-3 bidýlků tímto způsobem můžete vypilovat pohyby až do samočinnosti a čištění každé ryby bude trvat několik sekund.

Nejjednodušší DIY elektrokolo

Jak nastartovat krokový motor bez elektroniky vlastníma rukama

Udělej si sám - řemesla a mistrovské kurzy | Strana 59

Jak odstranit těsně usazené ložisko klikového hřídele