Domov » Odlišný » Řemesla » Kovová řemesla » Jak vyrobit garážovou topnou pec ze starých baterií

Pro vytápění garáží, dílen nebo dočasné vytápění rozestavěného domu je vhodné použít kotlíková kamna. Zabírá málo místa a umožňuje rychle dosáhnout příjemné teploty. V továrním provedení jsou kamna na břicho velmi lehká, takže po dohoření dřeva rychle vychladnou a přestanou topit. Pokud potřebujete, aby kamna navíc fungovala jako akumulátor tepla, můžete si je vyrobit sami pomocí litinových baterií jako součástí.

Materiály:

• litinový topný radiátor 7-8 sekcí;
  • profilové trubky 50x20 mm, 20x20 mm, 10x10 mm;
  • ocelový plech 3-5 mm;
  • pás 20 mm;
  • azbestová šňůra;
  • žáruvzdorné sklo;
  • svařované závěsy – 3 sady;
  • šrouby do dvířek kamen – 3 ks.

Proces výroby kamen na dřevo

Chcete-li vyrobit strany sporáku, musíte radiátor rozebrat na části. Abyste nehledali klíče a neodšroubovávali rezavé bradavky, můžete baterii jednoduše rozřezat bruskou na části.

Poté se z každého z nich vyříznou žebra.

Uvnitř žeber je spousta usazenin a nahoře jsou pokryty silnými vrstvami barvy.To vše je potřeba spálit. Za tímto účelem se žebra spolu s palivovým dřívím hromadí do ohně. Když vyhoří, je třeba je vyčistit kovovým kartáčem.

Poté jsou z žeber svařeny 2 boční stěny pro kamna. U kamen na břicho postačí použití 7-8 žeber na stěnu. Je nutné svařovat s kontinuálním švem, čímž se dosáhne úplné těsnosti.

Rám přední stěny kamen je svařen z profilové trubky 50x20 mm a 20x20 mm. Příčné trubky jsou uspořádány tak, aby do nich bylo možné osadit 3 dveře. Jedna bude pro popelník, druhá pro přikládání palivového dřeva a třetí pro přístup k přídavnému spalování za účelem čištění sazí.

Rám zadní stěny je vyroben ve tvaru U. Navíc by měla být jen o málo vyšší než sekce pro popelník, která je umístěna podél otvoru v přední stěně. Příčná trubka rámu je širší, zatímco svislice by měly být svařeny stejným způsobem jako vpředu. Poté je otvor mezi trubkami svařen ocelovým plechem.

Dále je potřeba propojit rámy přední a zadní stěny kamen s bočnicemi z ocelového plechu. Řezou se podle výšky popelníku a šířky připravených stěn radiátoru. Dno kamen ze stejného ocelového plechu je ihned přivařeno k bokům.

V další fázi je nutné z ocelového plechu vyříznout zvlněnou vložku, která těsně přiléhá k žebrům svařovaných baterií. Jeho délka by měla být kratší než stěny o 1 hranu. Poté je třeba přivařit stěny radiátorů k rámu kamen a umístit je pod úhlem. Zároveň je mezi nimi navařena vlnitá vložka. Měl by být umístěn uprostřed horního otvoru dopalovací komory.

Otočením kamen na bok je třeba svařit mezeru mezi zkosenými stěnami baterie a hladkými spodními stranami z ocelového plechu.K tomu jsou vyříznuty a hermeticky svařeny vložky vhodné velikosti.

Dále je horní část kamen vyříznuta a svařena. Jeho dlouhé strany jsou také zvlněné, aby těsně přiléhaly k žebrům. Před svařováním se v obrobku vyřízne otvor pro komín.

Do zadní stěny je třeba vyříznout a přivařit vložku, aby se uzavřela zbývající mezera. Také úzké vložky se používají ke svaření mezer mezi žebry a rámem v přední stěně.

Dále jsou dvířka topeniště svařena z profilové trubky. Aby pevně seděl, je potřeba jeho tloušťku zvětšit ocelovým páskem. Jedna řada je svařena po obvodu dveří a druhá je odsazena o 10 mm. Výsledkem budou 2 stěny, mezi kterými je položena azbestová šňůra.

Poté se na otvor pod dvířky topeniště přivaří pásový rám tak, aby se při napojení na dvířka dotýkal azbestu. To zajistí úplné utěsnění spalovací komory.

Dvířka pro popelník jsou svařena z tenčí profilové trubky. Pro instalaci azbestového těsnění je třeba odříznout jednu stěnu. Rám dveří je svařen ocelovým plechem. Aby se tyto dveře méně zahřívaly, jsou k nim zevnitř přivařeny 2 šrouby a k nim je připevněna malá zástěnová vložka z ocelového plechu. K samotnému otvoru je přivařena lišta pro utěsnění dvířek proti azbestu, stejně jako dříve na otvoru pro přikládání palivového dřeva. Horní dvířka pro čištění sazí se provádějí podobným způsobem.

Výsledné dveře jsou přivařeny k otvorům přes panty.

Na dvířkách spalovací komory se umístí těsnění a vloží se žáruvzdorné sklo. Chcete-li jej zajistit, můžete použít několik kapek svařování. Poté jsou ventily přivařeny ke dveřím a sporáku. Na přání lze kamna natřít žáruvzdornou barvou.

Zvláštností výsledných kamen je, že díky lamelám chladiče mají zvětšenou kontaktní plochu se vzduchem v místnosti. Také díky své hmotě udrží teplo déle po dohoření dřeva. Přestože se při výrobě kamen používá litina, jelikož je malá a určená na dřevo, teplota kovu nestoupá natolik, aby v důsledku lineární roztažnosti praskl šev mezi litinou a ocelí.

1. Host Evgeniy
    #1 Host Evgeniy Hosté 14. května 2020 12:32
    10
    Je jednodušší koupit hotový sporák. Je tu tolik práce a je dobré, když máte všechny nástroje po ruce.
  2. Host Vitalij
    #2 Host Vitalij Hosté 14. května 2020 14:42
    16
    Tolik práce a v podstatě marně. Baterie byla použita hloupě, ne pro svůj účel. Baterie je hotový akumulátor tepla a je potřeba ji používat přesně jako baterii a ne jako kus kovu. Tepelná kapacita litiny je jen o málo vyšší než tepelná kapacita oceli, ale tepelná kapacita vody v bateriích je několikanásobně vyšší. S bateriemi musíte udělat ohřev vody a ne je řezat na kov.
  3. šiškin09
    #3 šiškin09 Hosté 15. května 2020, 9:11
    12
    Tyto baterie prasknou v důsledku neustálé tepelné roztažnosti. Vaření litiny, Monsieur ví hodně...
  4. host
    #4 host Hosté 20. května 2020 15:57
    3
    Vůbec nechápu, co s tím mají společného baterie?
  5. Péťa Pjatochkin
    #5 Péťa Pjatochkin Hosté 6. června 2020 22:15
    4
    Tenhle chlápek si tuhle kravinu vymyslel sám... a pochybuji, že to stojí za to...