Domov » Užitečné a zajímavé » Jak spojovat profilové trubky různých průřezů v pravém úhlu
Spojení dvou profilových trubek stejného tvaru a velikosti v pravém úhlu není nijak zvlášť obtížné. K tomu stačí udělat úkosy na koncích pod úhlem 45 stupňů a stlačit je k sobě pomocí výsledných řezných čar.
Na první pohled se zdá, že i ze dvou profilových trubek různých tvarů a velikostí průřezu bude snadné vytvořit pravý úhel. Zdá se, že stačí odříznout spojovací konce trubek pod úhlem 45 stupňů a přitlačit je podél linií řezu. Ale v tomto případě, i když se spojení ukáže jako 90 stupňů, je neúplné a nikomu nevyhovuje.

Spojujeme trubky různých sekcí

Pro konkrétní případ budeme operovat s profilovými trubkami: čtvercový - 4x4 cm a obdélníkový - 4x8 cm.
Proto je potřeba najít jiný způsob, jak uspořádat profilové trubky s neodpovídajícími tvary a velikostmi. Jediná možnost, která nám vyhovuje, je úplné zakrytí koncového úseku profilové obdélníkové trubky čtvercovou trubkou tak, aby tyto trubky v tomto uspořádání svíraly pravý úhel.
Beze změny polohy profilových trubek nakreslíme přímku podél horní strany čtvercové trubky od jejího vnějšího rohu k nejvnitřnějšímu bodu dotyku spojených trubek ve stejné rovině. Od výsledného bodu podél rohové hrany obdélníkové trubky odložíme vzdálenost rovnající se straně čtvercové trubky. V našem případě je tato vzdálenost 4 cm.

Kotouče s dlouhou životností pro úhlové brusky na AliExpress ve slevě - http://alii.pub/61bjly

Z výsledného bodu podél povrchu obdélníkové trubky nakreslete přímku k nejvzdálenějšímu bodu kontaktu připojených trubek. Výsledkem je, že v zóně kontaktu trubek se získá obraz rovnoběžníku, jehož dvě strany jsou stejně dlouhé a mají každá 4 cm. Dlouhá strana obdélníkové trubky, která je 8 cm, v tomto označení působí jako úhlopříčka ve výsledném rovnoběžníku.
Na opačných stranách obou profilových trubek kreslíme diagonálně, podobně jako u původních, a v horních bodech spojujeme jejich konce příčnou přímkou. Používáním Bulhaři Pomocí vytvořených značek vytvarujeme spojovací konce do dvou profilových trubek různých tvarů a velikostí.
Po odstranění nařezaných úlomků přivedeme vytvořené konce profilových trubek do kontaktu, v důsledku čehož se těsně dotýkají bez mezery a přesně tvoří pravý úhel, což je potvrzeno kontrolou pomocí standardního kovového čtverce.

Velký stůl z plastových trubek | Udělej si sám

Květinový strom z vlnitého papíru | Udělej si sám