Domov » Dílna » Jak vyrobit nástavec na kotoučovou pilu pro rychlé řezy pod úhlem 45 a 90 stupňů

Výkon okružní pily díky zdlouhavému nastavování včetně značení při řezání pod úhlem 90 nebo 45 stupňů výrazně klesá. Pokud máte domácí, nepříliš složité zařízení, budou tyto operace mnohem rychlejší a jednodušší.

Bude potřeba

Materiály:
  • laminované dýhové řezivo;
  • vícevrstvá překližka 400×500 mm;
  • hliníkový roh 1,5×10×25 mm;
  • hliníkový pásek 3×25 mm;
  • lepidlo na dřevo a kov;
  • šrouby jsou různé;
  • mazivo pro kluzné plochy;
  • závitová pouzdra na dřevo;
  • křídlové šrouby, podložky a matice;
  • lepicí měřicí páska.
Nástroje: pravítko a tužka, svorky, vrtačka, šroubovák, vrtačka atd.

Výrobní proces nástavce kotoučové pily

Používáme lamelové dýhové řezivo o šířce 25 a 45 mm. Základna zařízení bude vyrobena z vícevrstvé překližky 400×500 mm. Jsou možné i jiné kombinace velikostí.

Pro všechny prvky tvarujeme bloky z vrstveného dýhového řeziva stejné výšky.

Podle značení nainstalujeme nosník o délce 400 mm s lepidlem přes základnu blíže k jednomu okraji.

Na okraj vzdálené strany základny od nosníku 400 mm nainstalujeme dva nosníky 45 x 55 mm blíže k jedné ze stran základny 500 mm s mezerou mezi nimi a orientujeme dlouhé strany příčně k nosníku 400 mm. .

Na druhé straně nosníku 400 mm, podél okraje 400 mm strany základny, připevníme nosník 123 × 25 mm symetricky ke dvěma prvkům 45 × 55 mm.

Po vytvrdnutí lepidla základnu otočíme o 180 stupňů a podle značení připevníme všechny dřevěné prvky na přední straně šrouby.

Na základnu hliníkového rohu 1,5×10×25 mm přilepíme lepidlem na kov hliníkový pásek 3×25 mm a stlačíme svorkami.

Hliníkové rohy s lištami položíme po stranách 500 mm základny na dřevěné podpěry tak, aby jejich konce spočívaly na vnějších rozích nosníku 123x25 mm a nepřesahovaly jeho rozměry.

Podle značení vyvrtáme otvory do hliníkových vodítek nad všemi dřevěnými podpěrami s vrtáním z přední strany.

Pro upevnění vodítek na podpěry nalepte lepicí pásku, stlačte svorky a nejprve jednu z nich zajistěte šrouby.

Vyzkoušíme podrážku kotoučové pily, nainstalujeme druhé vodítko a také jej připevníme šrouby.

Abyste zajistili snadné klouzání podrážky kotoučové pily podél vodítek, naneste na ně mazivo na kovové povrchy.

Po kontrole svislosti pilového kotouče provedeme průchozí řez na základně, prořízneme nosník 400 mm a také nařežeme do dřevěné podpěry na okraji základny, ale zcela neodřízneme část základny od nosník 400 mm na nosník 123x25 mm.

Do trámu s otvorem našroubujeme závitové pouzdro na dřevo M6×13 mm. Z něj a dvou dalších prvků sestavíme jednotku ve tvaru U a nosník s průchodkou by měl být jednou z nohou této jednotky.

Našroubujte matici na křídlový šroub až na doraz a zašroubujte ji do pouzdra. Jednotku ve tvaru U s nohami instalujeme na nosník 400 mm s možností pohybu a upevnění na správném místě, určeném měřicími páskami nalepenými na vnitřní straně nosníku 400 mm.

Nakreslíme čáru pod úhlem 45 stupňů k řezu na základně, což zajišťuje zpracování obrobků určité šířky.

Pomocí otvorů v dorazu jako šablony vyvrtáme do základny protilehlé otvory, do kterých našroubujeme závitová pouzdra. Připevňujeme k nim dorazový omezovač pomocí podložek a křídlových šroubů pro řezání obrobků pod úhlem 45 stupňů.

Na konec 500mm strany základny přišroubujeme dřevěné lišty, které při svislé instalaci přesahují spodek základny.

Aby se zabránilo bočnímu posunu vodítek, lepíme zvenku dřevěné zarážky.

Zařízení instalujeme na rovné místo a k upevnění použijeme na konci základny dřevěná prkna.

Nyní, bez značení, můžeme snadno provádět řezy pod úhlem 45 a 90 stupňů nebo efektivně připravit mnoho obrobků jedné velikosti.

Jak vyrobit zařízení pro dvouúhlové ostření vrtáků ze zbytkové překližky - https://csn.washerhouse.com/7768-kak-iz-ostatkov-fanery-sdelat-prisposoblenie-dlja-dvuhuglovoj-zatochki-sverl.html

Jak rychle vyčistit soubor sami

Jednoduchá pájecí stanice | Udělej si sám

Řemesla - Udělej si sám, mistrovské kurzy krok za krokem | Strana 23