Domov » Užitečné a zajímavé » Lifehacks a užitečné tipy » Jak spojovat dřevěné kusy bez lepidla pomocí čepu a distančních klínů

Existuje mnoho způsobů, jak spojit dřevěné kusy v pravém úhlu. Některé z nich jsou jednoduché, ale nespolehlivé, jiné se obtížně vyrábějí a další vyžadují další spojovací prvky. Naše spojení se vyznačuje relativní jednoduchostí výroby a vysokou spolehlivostí a pevností a to bez použití lepidla. K jeho dokončení jsou zapotřebí tesařské dovednosti.

Bude potřeba

• obdélníkové dřevěné polotovary;
  • dřevěné klíny;
  • značkovací a měřicí nástroj;
  • pila na železo s ostřím;
  • drážkovací stroj;
  • kotoučová pila;
  • svorky;
  • letadlo;
  • fréza

Proces vytváření spojů dřevěných polotovarů

Označujeme konce obrobků pro řezání pod úhlem 45 stupňů s přístupem k jednomu z vnějších rohů. Pohybem čtverce směrem k druhému vnějšímu rohu obrobku nakreslíme druhou čáru rovnoběžnou s první.

Značky přeneseme na úzkou stranu obrobku.Pomocí tloušťkoměru nastaveného na tloušťku čepu nakreslíme dvě čáry rovnoběžné s dlouhými stranami obrobku z vnitřního příčného značení.

Z úzké strany obrobku přeneseme značky na druhou širokou stranu. Pokud je to provedeno přesně, čára pod úhlem 45 stupňů dosáhne vnějšího rohu obrobku. Plošným hoblíkem nakreslíme také dvě podélné čáry, čímž nastavíme šířku budoucího čepu. Zastíněte oblasti, které mají být odstraněny.

Pilkou na železo s podsazenou hranou provádíme podélné řezy po celé šířce obrobku, dokud nejsou vnitřní značky provedeny pod úhlem 45 stupňů. Řezy provádíme podél čáry nakreslené pod úhlem 45 stupňů až po podélné řezy. Vytvořili jsme okrajové tváře trnu.

Po linii 45 stupňů směrem k vnějšímu rohu provádíme řezy z obou stran až po řezy od konce obrobku a rovnoběžně se širokými stranami. Dostali jsme přední tváře trnu. Spolu s čepem vyřízneme výstupek, který ještě více zpevní spojení.

Z konce čepu uděláme dva zářezy (dlouhý a krátký) na klíny z tvrdého dřeva.

Na pultovém přířezu s označením odpovídajícím přířezu s čepem zhotovíme objímku pro čep na drážkovacím stroji.

Konec druhého obrobku jsme odřízli objímkou ​​pro čep podél linie pod úhlem 45 stupňů na kotoučové pile. Obrobek připevníme čepem, odříznutým koncem pod úhlem 45 stupňů k pracovnímu stolu kotoučové pily, s přesahem kotouče přizpůsobeným výšce a šířce výstupku na obrobku čepem a zhotovíme čep skrz drážku.

Polotovary spojíme s jejich konci pod úhlem 45 stupňů lehkými údery paličky, přičemž polotovar zajistíme svisle s objímkou ​​a druhý s čepem a položíme jej vodorovně.

Do zářezů na koncích čepu vložíme klíny, naklepeme, dokud nebudou pevně přiléhat, konce odřízneme, ořízneme hoblíkem a ještě vyfrézujeme.

Spojení používáme k zamýšlenému účelu.

Jednoduchý zesilovač na TDA2822

Jak vyrobit baterii s regulací napětí do 36 V vlastníma rukama

Příprava na polévku a vývar | Udělej si sám

Jak rychle sestavit detektor kovů z čínského multimetru