Domov » Rukodělné techniky » Výšivka » Vzory výšivek » Vyšívání pro začátečníky
Výšivka Křížkové vyšívání je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů vyšívání. Tento koníček je uklidňující a úžasná volnočasová aktivita. Navíc se jedná o skutečné umění, díky němu se rodí mistrovská díla. Kompozice, které jsou vyšívány vlastníma rukama, lze prodávat, jsou v poptávce a podobně současnost, dárek zahřeje duše blízkých. Ručně vyšívaný obraz si můžete pověsit do bytu, ozdobit polštáře, z hotové výšivky si dokonce vyrobit magnetky na ledničku, ozdobit ciferník hodinek, nebo ozdobit ručníky a ubrusy. To je celý let fantazie!
Proces vyšívání rozvíjí jemnou motoriku, což je dobré pro mozek, rozvíjí vlastnosti jako je upravenost, vytrvalost, odhaluje kreativní stránku osobnosti, schopnost na sobě pracovat.
Křížkové vyšívání je také velmi zajímavé; čas během tohoto procesu letí, je těžké ho zastavit.
Začátečníci by neměli okamžitě přebírat složitá krajinná schémata. Nejlepší je učit se z malých obrázků s jednoduchými vzory a minimálním počtem barev. Ideální možností by byla sada pro vyšívání pro děti. Takže jakmile budete mít plnou ruku, podstata bude jasná.Velká výšivka bude škoda, když se něco nepovede, navíc to může okamžitě odradit touhu a bude to škoda peněz vynaložených na sadu.
Vyšívání pro začátečníky

kde začít? Jaké materiály a nástroje budou potřeba?
Takže potřebujete: vyšívací jehlu (její špička by měla být tupá), nit, speciální tkaninu - plátno, nůžky, schéma, které musíte při vyšívání dodržovat. Obvykle je to vše již v hotové sadě, kromě nůžek.

Operační postup:
1. Jakákoli výšivka začíná od středu, aby byl vzor na látce rovnoměrně rozmístěn.
Chcete-li najít střed, musíte plátno ohnout na polovinu svisle a poté vodorovně.
Vyšívání pro začátečníky

Výsledný „kříž“ je střed. Bude odpovídat středu výkresového diagramu.
Vyšívání pro začátečníky

2. Nyní musíte najít střed na diagramu, zpravidla jsou značky středu vodorovných a svislých čar již označeny, stačí z nich nakreslit čáry, abyste vytvořili kříž. Pokud nejsou žádné značky, může být diagram, jako plátno, složen na polovinu.
Vyšívání pro začátečníky

3. Na přání lze plátno natáhnout na obruč. Někdo s ním pracuje, jiným vyhovuje pracovat bez něj. Tato mistrovská třída je bez obruče.
4. Můžete začít vyšívat podle schématu. Upevníme nit.
Po vložení nitě do jehly je potřeba ji natáhnout do vyznačeného středu a jehlu vložit do levého dolního rohu plátěného čtverce a ihned propíchnout látku jehlou vedle sebe tak, aby na ní zůstala malá smyčka. přední strana látky.
Vyšívání pro začátečníky

5. Dále je třeba přivést jehlu na přední stranu výslednou smyčkou. Utáhněte. Udělá se vám uzel. Závit je zajištěn.
Vyšívání pro začátečníky

6. Opět musíte protáhnout jehlu a nit na špatnou stranu přes levý dolní roh čtverce. To je nezbytné, aby se uzel skryl, bude následovat nit a „uteče“ do vnitřku plátna.
Vyšívání pro začátečníky

7.Můžete začít pracovat přímo s obvodem.
Čtverec na obrázku schematicky označuje kříž, který je třeba aplikovat na plátno. Při práci musíte být maximálně opatrní, abyste neudělali chybu a nezkazili kresbu.
8. Musíte začít vyšívat křížky v jedné zóně stejné barvy. Chcete-li to provést, musíte nejprve vložit jehlu do levého dolního rohu čtverce plátna a nakreslit ji diagonálně k pravému hornímu rohu. Vyšijte tolik diagonálních stehů určité barvy, jak je uvedeno na obrázku.
Vyšívání pro začátečníky

9. Další. Musíme se „vrátit“. Chcete-li to provést, musíte jehlu přivést do pravého dolního rohu čtverce plátna a znovu ji posunout diagonálně, nyní do levého horního rohu. Dostanete křížek. Takto pokračujte v celé řadě.
Vyšívání pro začátečníky

Je bezpodmínečně nutné zajistit, aby diagonální stehy „tam“ i „zadní“ byly všechny ve stejném směru, křížky pak budou rovnoměrné a úhledné.
Stehy by neměly být příliš volné nebo příliš těsné. Není třeba dělat dlouhé úseky nití ze čtverce na čtverec ze špatné strany - mohou být viditelné z přední strany. Také nevázejte uzly. Nit musí být zajištěna způsobem uvedeným výše.
10. Analogicky podle vzoru je vyšíván celý vzor.
Vyšívání pro začátečníky

11. Je lepší škrtnout ty oblasti, které jsou již na schématu vyšité, aby nedošlo k záměně. To je zvláště výhodné při práci s velkými obvody.
Vyšívání pro začátečníky

12. Postupně se nakreslí celý výkres.
Vyšívání pro začátečníky

13. Často na schématech můžete vidět obrys schématu (nebo pro zvýraznění malých detailů) stehem „zády k jehle“, kdy se nit „vrací“ z lícové strany do místa, kde začala na špatné straně .
Vyšívání pro začátečníky

14. Často se také používá technika „half-cross“, jak už název napovídá, jde prostě o jednu „diagonálu“.
Vyšívání pro začátečníky

15. Nakonec získáte hotové dílo.
Vyšívání pro začátečníky

16.Po dokončení výšivky je potřeba ji vyprat v teplé mýdlové vodě, vysušit a vyžehlit z lícové strany.
To je vše! Hotové dílo lze použít dle vašeho uvážení!
  1. Smi346
    #1 Smi346 Hosté 22. srpna 2017 15:06
    0
    Pokud vyšíváte "bulharským křížem", to výšivka dopadá objemně. Kompozice s objemnou výšivkou jsou skvělé pro panely. Vyšívání s bulharským křížem není obtížné. Tato metoda je také skvělá pro vyšívání na vlněné předměty, zejména dětské.

Rybí pokrmy | Udělej si sám

Zajímavý způsob, jak zasadit růže na Sibiři

Jak vyrobit luk pro poslední volání vlastníma rukama | Udělej si sám

Jak vyrobit zahradní šnek z harampádí vlastníma rukama