Domov » Rukodělné techniky » Pletení » Háčkování » Háčkovaná opice
Opice je patronkou nadcházejícího roku 2016 podle čínského kalendáře. Proto čím blíže jsou svátky, tím více lidí se hrne do obchodů, aby si koupili suvenýry zobrazující toto legrační zvíře. A doporučujeme nespěchat s nákupem, protože originální ručně vyrobený předmět je mnohem cennější.
Háčkovaná opice

Pro ty, kteří mají základní háčkování, nebude těžké vyrobit takovou zlomyslnou a veselou opici. A pro ty, kteří takové dovednosti nemají, je to skvělá příležitost je získat! Abychom si usnadnili používání diagramů, seznamme se se symboly.
Háčkovaná opice

Budeme tedy potřebovat syntetickou přízi "Nitron", 200 gramů jasně žluté, 50 gramů citronu a 3 metry pomeranče, háček č. 2,5 a háček na kobercové vybavení (jsou vhodné pro šití hotových dílů, ale pokud nemáte je, můžete použít jehlu s velkým uchem). K vyplnění dílů můžete použít polstrovací polyester nebo jiné syntetické plnivo.
Hlava a tělo jsou pletené zářivě žlutou přízí. Začínáme plést hlavu od koruny. Nahodíme 6 vzduchových smyček a upleteme 7 řad spirálovitě, přidáme oka podle vzoru 1A.
Háčkovaná opice

Sedmý řádek by měl obsahovat 48 smyček. Pleteme dalších 10 řad bez přidání smyček. V tomto případě nám vznikne miskovitý díl.
Háčkovaná opice

Počínaje osmnáctou řadou zmenšujeme smyčky podle diagramu 1B, který ukazuje pouze jeden sektor ze šesti. Ve 23. řadě zbývá 12 smyček. Upleteme z nich další řadu. Otevřeným otvorem naplníme hlavu vycpávkovým polyesterem a začneme plést tělo.
Háčkovaná opice

Protože princip přidávání smyček pro hlavu a tělo je stejný, použijeme vzor 1 A, počínaje druhou řadou. Nyní bude 15 řad bez přidání, protože tělo je protáhlejší než hlava. Smyčky můžete snížit podle schématu 1B. Když zbude 12 ok, vycpeme korpus, přes jedno oko upleteme další řadu a zbylá oka utáhneme nití, aby se dírka uzavřela.
Háčkovaná opice

Nyní upleteme konvexní tlamu opice světle žlutými nitěmi. Opět použijeme vzor 1A až do šesté řady. V šestém řádku je 42 smyček. Následují 2 řady bez přidání a v dalších dvou řadách smyčky zmenšujeme podobně jako řady 19 a 20 vzoru 1B.
Háčkovaná opice

Náhubek vyplníme vycpávkovým polyesterem a přišijeme tak, aby se vršek náhubku nacházel uprostřed hlavy.
Opice má dvojité uši, zadní strana je světlá, přední strana je světlá. Oba díly pleteme podle vzoru 2.
Háčkovaná opice

Vzniklé oválky přehneme a po okraji pleteme přes smyčky obou dílů zářivě žlutou nití. Po stranách hlavy ušijte uši.
Háčkovaná opice

Opičí ruce se budou skládat z bledě žlutých dlaní a jasně žlutého vršku. Dlaně pleteme do kruhu, nejprve podle vzoru 2A (zvyšuje se počet smyček) a poté podle vzoru 2B (počet smyček se snižuje), na kterém je znázorněna pouze polovina smyček, druhá polovina je pletená symetricky.
Háčkovaná opice

Horní řada dlaně obsahuje 12 smyček.
Háčkovaná opice

Dále pomocí zářivě žluté nitě upleteme 21 řad spirálovitě a díl vycpeme.
Háčkovaná opice

Potřebujete dvě takové části.
Nohy začneme plést od chodidla, které bude ve tvaru boty. Podrážku uděláme světle žlutou a upleteme podle vzoru 4.
Háčkovaná opice

Další řadu pleteme světlou nití, aniž bychom přidali a vložili háček přes přední stěnu smyčky. Ještě tři řady obvyklým způsobem a opět pleteme za přední stěnou, ale nyní jen půl řady, začínáme od středu dlouhé strany chodidla do středu opačné strany. A pleteme stejná oka v opačném směru.
Háčkovaná opice

Okraje spojíme a přes oka okrajů pleteme řadu.
Háčkovaná opice

Vrátíme se k zadní části chodidla a pleteme nohu v kruhu nahoru, celkem 22 řad.
Háčkovaná opice

Obě nohy vycpeme a přišijeme ke spodní části těla.
Pro ocas upleteme cop z pěti ok, v další řadě upleteme z každého oka dvě a poté pleteme 25 řad. Ve spodní části těla vzadu vycpeme a prošijeme.
Zbývá už jen dodělat hotovou opici. Na hlavě nad tlamou pleteme půlkruh s copánkem.
Háčkovaná opice

Oči umístíme dovnitř půlkruhu. K tlamě připevníme nos. Na něj ve spodní části vyšíváme oranžovou nití a stehy úsměv.
Háčkovaná opice

Oranžové nitě nakrájíme na 7 a 10 centimetrů. Dlouhé nitě kolem těla upevňujeme háčkem na kobercovou výbavu, vypadá to jako papuánská sukně. Krátké připevníme stejným způsobem na temeno hlavy, to jsou vlasy.
Háčkovaná opice

Takže naše zlomyslná a veselá opice je připravena. Ať přinese štěstí v novém roce!
Háčkovaná opice

Jak ohýbat MDF nebo překližku do libovolného úhlu vlastníma rukama

Udělej si sám - řemesla a mistrovské kurzy | Strana 29

Houba na vánoční stromeček z vaty