Domov » Zahrada » Jak si vyrobit šikovný odstraňovač plevele

Takový jednoduchý a nenáročný nástroj bude v domácnosti nebo na farmě zcela užitečný. Jeho výroba navíc nevyžaduje vzácné nebo drahé materiály nebo speciální nástroje. Zvládne to každý dospělý člověk a nevyžaduje žádné speciální znalosti ani odborné zkušenosti.

Jak vyrobit šikovný odstraňovač plevele ze starého listu pily

Po označení vyřízneme obrobek ze starého dřevěného špalíku úměrně délce listu pily na železo v ohnuté poloze podél předem zvoleného poloměru ohybu. Konce přířezu odřízneme z tyče pod stejným úhlem ve stejném směru, což také odpovídá použitému plátnu v ohnuté podobě.

Na dřevěném polotovaru uprostřed dlouhé strany pomocí pilky a dláta vytvoříme obdélníkovou drážku, jejíž šířka a hloubka se rovná delšímu polotovaru, který bude sloužit jako rukojeť našeho budoucího nástroje.

Ale takové relativní uspořádání polotovarů motyky nebude během pracovního procesu úplně vhodné a nutí člověka se předklánět.Spodní konec rukojeti proto seřízneme pod vypočítaným úhlem a druhou možnost upevnění zajistíme hřebíky a pro větší pevnost spoje ji z obou stran zpevníme superlepidlem.

Odstraňujeme vady na rukojeti, zaoblujeme hrany, brousíme brusným papírem a děláme příčné zářezy po délce s určitým krokem pro pohodlnější a spolehlivější držení nástroje v rukou během pracovního procesu.

Podél délky šikmých řezů na příčném obrobku vytvoříme vybrání, abychom v nich zajistili konce ohnutého pilového listu. Abychom stabilizovali ramena těchto malých vybrání, velkoryse je namočíme superlepidlem.

Jednu stranu starého listu pily na kov brousíme pomocí kovového pilníku, protože právě tato strana bude fungovat při použití naší budoucí motyčky.

Zakřivený plech položíme na příčný obrobek, jeho konce vložíme do vybrání a pevně zajistíme šrouby.

Pokud se čepel otupí, lze ji sejmout a znovu nabrousit například pomocí brusného kamene. Pro bezpečné upevnění kotouče k příčnému obrobku umístíme pod hlavy šroubů podložky s otvory vyříznutými z plechu odpovídající velikosti. Pilový list na příčném obrobku také dodatečně zpevníme několika hřebíky.

Slavnostní věnec | Udělej si sám

“Francouzská romance” - decoupage láhve šampaňského | Udělej si sám

Hluboké vypalování dřeva udělej si sám

Vlastními rukama vyrábíme bezplatné, ekonomické kapkové zavlažování z lahví